Smärta och ryggont

Ryggont_115418038Att ha ont eller smärta är något de allra flesta någon gång har upplevt om det så bara handlar om en sticka i fingret, ryggont eller att man fått en brännblåsa. Smärta kan förutom att man skadat sig och uppstå plötsligt också bero på en bakomliggande sjukdom som orsakar smärtan.Smärta kan vara både kortvarig och långvarig, det kan ibland vara svårt att skilja på vad som är vad men en långvarig smärta brukar sägas är om den pågår i mer än tre månader. Ofta kan den bero på en skada eller någon form av sjukdom i leder, nerver eller muskler. Hur man upplever smärta är väldigt individuellt och även hur man klarar att hantera den.

Varningssignal

Smärta eller att få ont är kroppens skyddsreflex och finns där för att varna oss för att något är skadat i kroppen eller håller på att skadas och då får oss att reagera så att det inte blir så allvarligt. Smärtan startar ute i kroppens ytliga nerver sedan transporteras impulsen till ryggmärgen där den kopplas om till nya nervbanor vilket leder smärtsignalerna vidare till hjärnan och kroppens muskler. Att få direkta signaler till musklerna visar sig genom att du drar undan handen direkt du vidrör den heta plattan innan hjärnan hunnit registrera smärtan.

Akut smärta mest vanlig

Att få akut ont har oftast en väldigt tydlig orsak, som till exempel när man bränner sig, vrickar foten eller får ett akut ryggskott och detta består av att vävnadsskada har uppstått vilket då också gör att det onda då går över när skadan har läkt, vilket kan ta mer eller mindre lång tid. Och man kan behöva ta hjälp för att hjälpa läkningen på vägen av till exempel en naprapat. Ryggont är en av de vanligaste åkommorna vi drabbas utav och något nästan alla får besvär av i någon form förr eller senare. Oftast handlar det om kortvariga besvär som går över av sig självt men för en del kan besvären hålla i sig länge och vara återkommande. Det kan vara oroande när man får ont i ryggen för att smärtan kan för en del vara så intensiv att man tror att något farligt har hänt men ofta går det över utan att man behöver söka hjälp hos läkare som oftast inte kan behandla med annat än smärtstillande.

Hjälp att få

Det man oftast vill ha svar på om man inte är bekant med sitt ryggonda är om smärtan är signal på något farligt och i en del väldigt ovanliga fall kan det också bero på en allvarlig sjukdom och de varningstecknen man ska uppmärksamma och söka hjälp om de förekommer samtidigt kan du läsa mer om här. Många muskler och leder i vår kropp har någon form av koppling till vår rygg och en naprapat är expert på detta. De behandlar både kroniska och akuta besvär som är muskel- och ledrelaterade som till exempel vanliga åkommor såsom nackspärr, ”frozen shoulder”, ryggskott, diskbråck och värk.