Huden och vitaminer

Vår kropp behöver en rad olika vitaminer för att fungera som den ska. Många av dessa vitaminer fyller flera olika funktioner och somliga är speciellt bra för vår hud. Här tittar vi närmare på just dessa.

Vitaminer är något vi normalt sett får i oss genom kosten. Men majoriteten av dem finns också i mer koncentrerade former. På så sätt kan vi alltid garantera att vi får det bästa möjliga även om vi är förhindrade från att äta vissa livsmedel.

A-vitamin

A-vitamin är troligtvis det som oftast dyker upp när man talar just om huden. Många produkter på marknaden inkluderar idag A-vitamin i en eller annan form. A-vitamin kan vara riktigt bra för solskadad eller tunn hud.

C-vitamin

C-vitamin är känt för att vara bra för många saker, men det är inte alla som vet att huden faktiskt är en av dessa. Utmaningen med C-vitamin inom hudvård har varit att ta fram en så stabil form som möjligt så att den kan göra nytta i huden.

Vitamin B7

Vitamin B7, även kallat biotin eller vitamin H och är något man hittar i produkter som riktar sig till känslig eller orolig hy. Också bra för hud som lätt fjällar. Det kan också hjälpa till att balansera stört immunförsvar i huden.

Vitamin B3

Vitamin B3, också känt som niacinamid är en fantastik fuktbindare och fungerar därmed utmärkt för torr hud. Men det kan även användas av personer som lider av rosacea.

Vitamin E

Vitamin E, eller tokoferol som det även kallas, har flera bra egenskaper. Det minskar bland annat antalet fria radikaler i huden och kan även hjälpa till att förbättra fuktbarriären i huden. På grund av dess egenskaper är produkter med vitamin E något som alla kan tjäna på att använda.

Viktigt med vitaminer

Att vitaminer är viktiga för oss det är de flesta söker medvetna om. Men vilka vitaminer som krävs för att man ska få en strålande hud kanske man har mindre koll på. Hel klart så kan man boosta både glansen i håret och lystern i huden med hjälp av vitaminer. I många fall så får vi i oss tillräckligt med vitaminer om vi har en varierande och hälsosam kost. Ibland så kan det behövas tillskott av vissa vitaminer för att vi ska må bra och vår hud ska glänsa mer än tidigare.