Sov gott om natten

Att få tillräckligt med sömn är mycket viktigt för ditt allmänna välbefinnande, din intelligens, dina färdigheter, din hälsa och ditt välmående. Genom en god sömn förbättras också din koncentration, din närvaro, ditt beslutsfattande samt din kreativitet.Alla eventuella problem och den ibland lite gråa vardagen känns lite lättare när du sover gott om nätterna, det får dig att må bättre och att orka med dina dagliga rutiner på ett helt annat sätt.God sömn

Inte för tidigt

När du inte sover tillräckligt många timmar är det lätt hänt att du begår det stora misstaget att gå till sängs tidigare och tidigare på kvällen för att försöka sova ikapp de timmar som du har missat. Det verkar förstås logiskt att du försöker kompensera en natts dålig sömn med några extra timmar i sängen. Problemet är dock att du går och lägger dig utan att vara sömnig vilket kan resultera i att du inte somnar när du väl har lagt dig utan istället ligger vaken.

Viktigt

Du behöver sömnen för att vila din kropp och din hjärna, återhämta dig och bearbeta alla intryck. Om du sover bra så klarar du under dagen av både stress och allehanda påfrestningar på ett helt annat sätt. Får du problem med din sömn så finns det flera olika råd och tips du kan pröva. Läs mer om hur viktig sömnen är för dig på Vårdguidens hemsida. Bland annat bör du se till att ditt rum är tyst, mörkt och svalt, samt att du varvar ned i god tid innan du går och lägger dig. Jobba inte fram till läggdags utan ta två timmar på dig att slappna av innan dess.

Bra madrasser

Om du på grund av olika skador eller krämpor har svårt att sova så finns det mängder av speciella madrasser på marknaden att välja bland. När det gäller att lindra eventuella smärtor nattetid så är en bra madrass väsentlig för att kunna sova ordentligt och utan svårigheter.

En tredjedel

Tänk på att vi i nästan dagligen sover bort ungefär en tredjedel av dygnet, vilket i sin tur utgör en tredjedel av hela vårt liv. Detta borde väl om något bevisa att en god nattsömn är ytterst viktig för oss alla.