Håravfall – orsaker och åtgärder

tappa hårHåravfall är vanligare än många tror. Det är ett också ett tillstånd som kan ha olika orsaker. Visst håravfall är helt naturligt och sker som en del av att cellerna förnyar sig. Men när detta ökar kraftigt till onormala nivåer är det dags att reagera och undersöka varför det händer just dig. Det gör du förslagsvis tillsammans med husläkare eller annan sakkunnig person som du har förtroende för.

Hjälp finns att få

Det är viktigt att komma ihåg att håravfall inte är något att skämmas för samt att det finns åtgärder att vidta. Fortsätt ta hand om ditt hår och gärna massera hårbottnen. Även om det känns obehagligt att kanske få större tussar i handen och när du borstar. Du kan även till viss del maskera håravfall, bland annat med smarta stylingprodukter av fiberspray, som du hittar i onlinebutiken Hårexperten.

Möjliga orsaker

Hos många ökar håravfallet när de blir äldre. Det gäller framförallt män, som får ett allt högre hårfäste och/eller flintskalle. Även faktorer som stress, livsstil, kost, sjukdom, graviditet och medicinering kan påverka mängden hår du tappar. Det mest kända exemplet på det sistnämnda är antagligen cellgifter. Fläckvis håravfall beror mestadels på sjukdomen alopecia areata. Men för vissa av dess drabbade växer håret ut igen inom översebar tid.