Ta hand om dig

”Ta hand om dig” är en hälsningsfras som används dagligen. Som ett trevligare ”Hej Då”. Många gånger säger man det utan att egentligen tänka till vad man menar.

Att ta hand om sig kan betyda väldigt mycket. Allt från att äta bra och motionera till att ta det lugnt för att främja den psykiska hälsan. Bara när det gäller att ta hand om huden finns en rad olika inriktningar.

Förebyggande Hudvård

En del använder hudvårdsprodukter dagligen medan andra bara tar till det när huden ”skriker” på hjälp. Men att långsiktigt ta hand om sin hud och förebygga bland annat förhårdnader är att ge kroppen en bättre chans att må bra. Det gäller förstås att använda bra produkter och inte ge upp.

Skydda huden

Det är flera faktorer som påverkar hur mycket huden tar skada. Bland annat genetik och vad man utsätter den för. Under sommarhalvåret är det framförallt solen som är hudens värsta fiende. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten, som årligen gör undersökningar om svenskarnas solvanor, är tron på solskyddsmedel mycket ofta överskattat hos svensken. Det ger visserligen ett skydd men ska ses som ett komplement till andra solskydd som solskyddskläder och solhattar. Det visar sig även att många väljer att smörja in sig med solskyddsmedel efter att de bränt sig. Man resonerar då att det är viktigt att skydda sig ännu mer men detta är helt fel väg att gå. Om huden är bränd ska man inte befinna sig i sol över huvudtaget alternativt skydda de brända hudområdena med kläder. Med andra ord bör huden få vila och alltså inte utsättas för mer sol.

Långsiktig hudvård

De flesta vet att kroppen påverkas mycket av vad man äter. Däremot är det inte någon direkt synlig verkan vilket gör att det kan känna onödigt att äta vitamintillskott eller annat för att ge kroppen en ytterligare boost. Men att få i sig vitaminer och mineraler är minst lika viktigt som de ovan nämnda punkterna. Skillnaden är bara att det är svårare att bevisa exakt hur mycket huden förbättras av dessa intag. Kanske är det just därför som fokus ligger på just solskyddskrämer för många. Det ger en direkt påverkan och inte minst syns en direkt påverkan om man inte använder krämen. Men det är bara kortsiktigt tänk för att inte skada huden. Att bygga upp huden och kroppen är en långsiktig process som påverkas mycket av vad man äter men även hur huden tas hand om löpande.